MILLBUSS

654newsphotointerception.jpg

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ 6 ΝΕΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

05-10-2010

Κατά την παραλαβή της ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ στην Ελευσίνα την 1η Οκτωβρίου 2010, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ, Ανωτάτων Αξιωματικών του Π.Ν., Πρέσβεων, Στρατιωτικών Ακολούθων πρεσβειών και στελεχών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, για το πρόγραμμα της ναυπήγησης των 6 FREMM που αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του ο πρόεδρος των ναυπηγείων κος Ταβουλάρης, επισημάνθηκαν εκτός των άλλων τα κάτωθι επιχειρησιακά σημεία που έχουν ληφθεί υπ’ όψη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε όλα τα επίπεδα:
- Πρώτα απ `όλα, τα τελευταία 40 χρόνια τα ναυτικά αμυντικά συστήματα έχουν σημαντικά εξελιχθεί προσαρμόζοντας τις δυνατότητές τους για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της συνεχούς εξέλιξης απειλών.
- Οι σύγχρονες συνθήκες πολέμου απαιτούν συντονισμένες ενέργειες σε μεγάλο βαθμό σε ένα ναυτικό στόλο με το σωστό μέγεθος πλοίων και η φρεγάτα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οργάνωσης αυτής.
- Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο έχουν ήδη ενισχύσει το στόλο τους, με τη δρομολόγηση προγραμμάτων ναυπήγησης φρεγατών όπως: η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και τώρα η Τουρκία με την είσοδο τουλάχιστον 6 μονάδων στο πρόγραμμα Φρεγατών TF2000. Άλλες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου έχουν ήδη προβεί στην ίδια επιλογή, όπως το Μαρόκο και η Αλγερία.
- Αν περιοριστεί η δραστηριότητα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μόνο με πλοία τύπου κορβέτας (που προσφέρουν μειωμένες δυνατότητες σε σύγκριση με την Φ/Γ), όπως τονίζεται στο εν λόγω άρθρο, αποδυναμώνεται σημαντικά η υπεροχή μας και η στρατηγική μας θέση στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.
- Το Ελληνικό ΠΝ θεωρεί ότι σενάρια που βασίζονται σε μαζικές επιθέσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις ναυτικές δυνάμεις. Μόνο οι φρεγάτες νέας γενιάς είναι ικανές να αντιμετωπίσουν ανάλογη προσβολή λόγω της ζώνης άμυνας που διαθέτουν, δυνατότητα που τις καθιστά ικανές να προστατεύουν όχι μόνο τις ίδιες αλλά και τα γύρω μικρότερα πλοία (όπως κορβέτες) που πλέουν στην περιοχή.
- Με την απόκτηση φρεγατών FREMM νέας γενιάς, η Ελλάδα θα αποκτήσει επίσης και μια μοναδική ικανότητα στην περιοχή μέσω της προσβολής στόχων βαθειά μέσα στην ξηρά (Deep Strike Missile).
- Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας σε βάθος χρόνου, είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι νέας γενιάς φρεγάτες FREMM επανδρώνονται με λιγότερο πλήρωμα, συγκριτικά με την κατηγορία Corvette, χάρη στα εξαιρετικά αυτοματοποιημένα συστήματα που διαθέτουν.
- Ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό υπέρ των Φρεγατών νέας γενιάς που διατηρεί η Ελλάδα είναι το απαράμιλλο επίπεδο «stealth» που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη διάρκεια των ακουστικών, υπέρυθρων και ραντάρ υπογραφών. Είναι αξιοσημείωτο ότι η υπογραφή της εν λόγω φρεγάτας κατά τη λειτουργία της μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός αλιευτικού σκάφους / μηχανότρατας. Επομένως, η νέας γενιάς φρεγάτα θα είναι πολύ λιγότερο «ορατή» από τα σημερινά πλοία του Ελληνικού Ναυτικού.
- Τέλος, μόνο οι νέας γενιάς φρεγάτες πολλαπλών αποστολών μπορούν να καταστήσουν το Πολεμικό Ναυτικό ικανό να παραμείνει πρώτης τάξεως Ναυτικό και ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ προσφέροντας μια αξιόπιστη απάντηση για την απειλή  του 21ου αιώνα, και ικανά να συμμετάσχουν σε διεθνές θέατρο επιχειρήσεων πέρα από τη θάλασσα της Μεσογείου.
 

περισσοτερα νεα απο MILLBUSS

Υποβολή όλων